Aconitum nap

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

EMOTIONELLA TILLSTÅND

Indikationer: Ängslig med rädsla (tex innan en examen, anställnings intervju eller liknande). Livligt temperament. Känslor av rädsla. Irrationell och överdriven rädsla för döden. Känslor av panik. Rastlös. Överkänslig för smärta.

KÄNSLOMÄSSIGA SPÄNNINGAR

Rädsla, chock och oro. Detta är ett medel vid plötslig chock som åtföljs av rädsla och ångest. Chocken kan vara betydande och påverka hela kroppen och kan uppstå efter exvis kirurgiskt ingrepp, efter en skada, en olycka eller av att endast ha bevittnat en olycka (posttraumatiskt stress syndrom). Känslor som uppstår vid vid tex naturkatastrofer eller liknande (även om man bevittnar på avstånd via media etc).

Efter chock tillstånd med känslor av rädsla som inte sällan leder till panikattacker. Känslan av panik kommer plötsligt och åtföljs av rastlöshet och hjärtklappning. Det kan också visa sig på natten (direkt vid uppvaknandet) och åtföljs av en rädsla för, eller en känsla av kvävning.

Människor som behöver ACONITUM är ofta bedrövade och rastlösa, ser chockade ut (eller förskräckta) och kan ha stirrande, glasartade ögon. De är spända och lättretliga och har lätt för vredesutbrott. Det finns en stor känslighet för smärta, vilket orsakar stor vånda hos individen.

ACONITUM kan intas när som helst efter emotionell stress (om det typiska känslomässiga tillståndet föreligger), medan vid fysisk stress måste det ges inom de första 24-48 timmarna.

ALLMÄNT

Andra indikationer: Gillar kalla drycker. Orolig och rädd. Ögon känsliga för starkt ljus. Ansiktet rött (som av upphetsning). Uppkomsten av smärta från besvär kommer ofta plötsligt. Smärta känns brinnande och outhärdlig. Besvären sämre på natten och vid beröring.

FYSISK STRESS

Känner sig kall i allmänhet. Blir lätt förkyld av kall och torr vind. Besvären kommer ofta plötsligt och kraftigt. Efter en chock eller promenad i en oväntat kall vind som gör denne nerkyld, krävs att den drabbade går till sängs (vaknar dock ofta runt midnatt).

En allmän känslighet för smärta (vilket upplevs mycket jobbigt och driver till förtvivlan).

Besvären blir generellt sämre på natten och i allmänhet bättre av frisk luft. Vid törst sugen på kall dryck (oftast då vatten eftersom det är det enda som inte smakar "bittert").

Medlet är också användbart vid skador och sår som inte vill stoppa att blöda (även efter kirurgiska ingrepp), särskilt om ett chock tillstånd också är närvarande.

TYPISKA FYSISKA BESVÄR ÄR

* Förkylning med nysningar, huvudvärk och/eller inflammerade ögon.

* Hosta som är torr, skällande och kittlande, med snabb andhämtning och med hes röst.

* Öronvärk med feber och där smärtan upplevs som outhärdlig (ofta är det drabbade ytterörat rödaktigt).

* Ögon inflammation med torra, röda ögon, med brännande smärta och känslighet för ljus.

* Huvudvärk med smärta som känns brännande, pressande och bultande.

* Svårt att sova med orolig sömn och livliga och ängsliga drömmar.

* Halsont med brännande smärta.