Drosera

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Denna lilla växt fångar insekter genom att fälla ihop bladen och bryter ner dem med hjälp av en vätska som utsöndras ur körtlar på bladytan. Växten användes mot hudutslag av arabiska läkare och under medeltiden användes den för att behandla pest. Får som åt Drosera (daggört) drabbades av en hosta liknande kikhosta och detta ledde till en homeopatisk prövning och till att växten i homeopatisk beredning  började användas som hostmedicin.

Vanliga namn på växten är daggört eller rundsileshår. Den växer i Europa, Indien, Kina, Sydamerika och USA. Och det är hela den färska blommande växten som används i beredningen.

Drosera används främst som hostmedicin och vid våldsam hosta som är krampaktig, djup och skrällande, tex vid kikhosta. En känsla av att en fjäder eller brödsmula retar i halsen vid struphuvudet sätter igång hostattackerna. Hostan blir värre efter midnatt i de akuta stadierna med kväljningar, kräkningar, näsblod och kallsvettning (som följs av pratsamhet).

Medlet anses också bra mot växtvärk med en pirrande känsla i benen och värk i skelettbenen som ofta lindras av stretching. Andra symtom som ofta lindras av Drosera är hes, djup och tonlös röst, stelhet och oböjliga vrister.

Vid sjukdom är personer som behöver det här medlet rastlösa, envisa, oroliga när de är ensamma och de är rädda för spöken. De har svårt att koncentrera sig, har en känsla av att vara förföljda och misstänker att dåliga nyheter väntar dem.

Symtomen lindras av  tryck; av frisk luft; av promenader; av rörelse; av att sitta upp i sängen; av lugn och ro. Medan de förvärras efter midnatt; av att ligga ner; av prat och sång; av kall mat och dryck; av gråt; av sängvärme.