Gelsemium

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Denna vackra klätterväxt är giftig i sitt ursprung me inte i  homeopatisk beredning. Medicinskt har den använts sedan1840-talet då  det påstods att en bonde i Mississippi som av misstag åt av roten, botades från den feber han led av. Detta slumpartade tillfrisknande ledde så småningom till att växten användes mot feber inom örtmedicinen och testades i en homeopatisk prövning.

Vanligt namn är "vild jasmin" och den är inhemsk i USA och tillreds homeopatiskt av den färska roten.

Gelsemium påverkar främst hjärnan, ryggmärgen, de motoriska nerverna, ögonlocken och slemhinnorna. Det lindrar: huvudvärk som intensifieras vid rörelse eller starkt ljus och det känns som om det sitter ett spänt band runt huvudet; öm hårbotten på grund av nervinflammation; muskelsmärta i samband med feber; nervsjukdomar; smärta i livmodern och under menstruation; vid hängande tunga ögonlock; värk i höger öga; halsont med röda tonsiller med svårt att svälja och ont i öronen; vid sommar förkylning.

Medlet ges ofta mot febersymtom som svettigt, rödflammigt ansikte, otäck smak i munnen, belagd skälvande tunga, fross med vågor av hetta längs ryggraden.

Gelsemium ges också mot rädsla och fobier (tex inför operationer eller när man ska besöka tandläkaren, samt mot rädsla efter chock). Alla tillstånden åtföljs av skälvningar. Även överdriven upphetsning som får hjärtat att hoppa över ett slag, dåsighet och sömnlöshet lindras av medlet.

Symtomen lindras efter urinering; av stimulantia eller alkohol; av svettning; av att böja sig framåt. Men förvärras av solsken; av fuktig värme; i fuktig dimma; av tobaksrök; av upphetsning, stress eller oro över sjukdoms symtomen eller inför ett offentligt framträdande.

HOMEOPATISK KONSTITUTION

Personer med Gelsemium konstitution ser slöa och tröga ut, har en blåaktig hudton och är ofta rökare. Deras främsta hälsoproblem är svaghet. De tenderar att vara räddhågade och medlet har ofta använts för att motverka "feghet på slagfältet" och är också ett av de främsta medlen mot rampfeber. På grund av psykisk svaghet, rädslor och fobier kan personer som tillhör denna konstitution vara oförmögna att leva ett aktivt liv.