Hamamelis

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Kvistarnas bark och det yttersta skiktet av trollhasselns rot används inom örtmedicinen för att behandla inflammerade blodkärl (tex hemorrojder). Inom konventionell medicin användes trollhassel förr i lotion mot lindriga hudutslag, brännsår och insektsbett. Det homeopatiska medlet prövades av dr Hering redan år 1850 och används mot åderbråck och frostknölar.

Vanligt namn är trollhassel och finns inhemsk i östra och centrala USA och Kanada och odlad i Europa. Till beredning av det homeopatiska medlet används den färska barken från kvistarna och rotens yttre lager.

Hamamelis används främst för att behandla hemorrojder och åderbråck (då kärlen är svaga och inflammerade), samt vid blödningar som avtar långsamt som vid  tex näsblödning. Det anses också bra mot frostknölar i samband med inflammerade blodkärl.

Medlet lindrar också huvudvärk som lättar vid näsblödning; vid smärta och ömhet på grund av skada; vid värkande blodsprängda ögon eller blåtiror; vid hosta med blodblandat slem.

Smärta under ägglossning och på grund av riklig mens blödning (med en ömmande känsla i magen); samt inflammation i livmodern eller äggstockarna kan lindras av detta medel.

Hamamelis är också användbart vid depressioner, när den sjuke vill bli lämnad i fred, vill att andra ska visa respekt och känner sig rastlös och lättretlig.

Symtomen lindra av frisk luft; av att läsa, tänka eller prata. Men förvärras i varm, fuktig luft; av tryck; av rörelse.