Ignatia

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Det homeopatiska medel som bereds av fröna från trädet Ignatia amara ordineras främst vid psykiska problem. Filippinska infödingar bar fröna som amuletter för att förebygga eller bota alla sorters sjukdomar. De spanska jesuiterna förde med sig fröna till Europa på 1600-talet. Inom traditionell medicin användes fröna förr mot gikt, epilepsi och kolera.

Vanligt namn är Ignatia eller S:t Ignatiaböna och trädet finns inhemsk i Ostindien, Kina och Filippinerna. För beredning av det homeopatiska medlet används fröna som från varje frökapsel (10-20 frön) separeras från pulpan och pulveriseras inför beredningen.

Besvär som lindras av Ignatia härrör ofta från någon extrem känslomässig omvälvning. Psykiska tillstånd som ofta lindras är humörsvängningar, hysteri, sömnlöshet och plötsliga gråtattacker; självömkan; skuldtyngdhet; undertryckt reaktion på vrede eller våld; rädsla för att betraktas som dominerande; depression; oro.

Medlet är även bra mot huvudvärk som förvärras av att ligga på den värkande sidan och som känns som om en spik trängt in i huvudet; nervös huvudvärk på grund av känslomässig omvälvning.

Åkommor med föränderliga, motsägelsefulla symtom lindras av Ignatia, som tex: halsont som blir bättre av fast föda; illamående och kräkningar som blir bättre när man äter. Andra tillstånd det är bra för inkluderar: rethosta; feber med frossa som ger upphov till törst; svimning under klaustrofobiska förhållanden; känslighet för smärta; sug efter underlig föda vid sjukdom; smärta i övre delen av magen.

Till kvinnor ges Ignatia mot ändtarms framfall med skarpa uppåt strålande smärtor; smärtsamma livmoder spasmer under menstruation; hemorrojder; psykiskt betingad förstoppning i förening med utebliven mens.

Symtomen lindras av att ligga på den "onda" sidan; av att byta ställning; efter urinering; vid fast tryck; efter att ha ätit; av värme. Men förvärras i kyla; vid beröring; av känslomässig stress (som vid sorg eller vrede); av kaffe och tobak; av starka lukter.