Ledum

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Ledum palustre (skvattram) har fått sitt latinska släktnamn efter det grekiska ordet "ledos", som betyder ullig dräkt och syftar på bladens ludna undersida. Den färska örten har en antiseptisk doft och  har i Finland sedan 1200-talet använts för att bli kvitt skadedjur och ohyra.

Vanliga namn är skvattram och getpors och den växer på norra halvklotet och är särskilt vanlig i Kanada, USA, Skandinavien och Irland. Hela den torkade och pulveriserade blommande växten används i beredningen.

Ledum bidrar till att förebygga infektioner och är ett viktigt invärtes akutmedel. Det är särskilt verksamt mot insektsbett, blåtiror och andra ögonskador, samt skär., skrubb- och sticksår, liksom mot skador med kraftiga blåmärken, svullen, blåröd hud och stickande smärta.

Medlet ges också mot: reumatisk värk som börjar i fötterna och flyttar sig uppåt; stela, värkande leder då den drabbade känner sig varm invärtes men den angripna kroppsdelen känns kall utanpå och smärtan lindras av kalla omslag, samt mot smärta i stortå valken på grund av gikt; vid värkande, svullna och stela senor.

Vid sjukdom lider de som behöver detta medel av nattliga svettningar och kastar av sig sängkläderna. Deras fötter och vrister kan klia intensivt och de drabbas lätt av stukningar. De kan vara argsinta, otåliga eller föredra att lämnas ensamma.

Symtomen lindras av kalla omslag på den drabbade kroppsdelen. Men förvärras på natten; av värme; av beröring.