Podophyllum

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Amerikas indianer använde Podophyllum (fotbladets rot) som maskmedel och för att bota dövhet. Den första homeopatiska prövningen utfördes redan på 1800-talet och medlet används mot matsmältnings besvär.

Andra vanliga namn är fotblad "den vilda alrunan". Växer över hela Kanada och USA. Den beståndsdel som används är roten som samlats in sedan frukterna mognat eller hela den färska växten.

Medlet verkar främst på tolfingertarmen, tunntarmen, levern och ändtarmen. Det ges mot magtarmkatarr med kolikartad smärta, uppstötningar av galla samt diarré, eller då området runt levern är känsligt på grund av inflammation eller gallstenar.

Människor som behöver Podophyllum biter ofta ihop käkarna och gnisslar med tänderna och medlet kan också vara verksamt mot värk vid tandsprickning. Typiskt för besvären är att de växlar, till exempel mellan förstoppning och diarré.

Symtomen  lindras ofta av att ligga på mage och av att gnida på magen. Medan de förvärras i varmt väder, tidigt på morgonen och vid tandsprickning.