Rhus tox

I lager.

249 kr

Traditionellt bruk och användning i homeopatisk beredning

Om man rör vid giftsumaken får man besvärande hudutslag ofta åtföljda av feber och svullna körtlar. Giftsumaken användes som medicinalväxt första gången på 1700-talet, då en läkare la märke till att en av hans patienter botades från herpesutslag efter att ha blivit förgiftad av växten. Den har sedan använts mot reumatism inom konventionell medicin. Det homeopatiska medlet ges främst mot reumatisk värk och hudbesvär och är såklart helt giftfritt i homeopatisk beredning.

Vanliga namn är giftsumak och giftek. Den växer över hela Nordamerika och bereds av de färska bladen.

Rhus tox används främst för att behandla hudbesvär - svidande, kliande, röd och svullen hud med en tendens att fjälla (tex herpes, blöjeksem, blåsor och eksem i allmänhet). Och muskel-/skelettproblem som artros, reumatism, krypningar i benen, kramp, stukningar och sträckningar.

Till andra behandlade symtom hör tex reumatisk feber; influensa och andra virusinfektioner; hög feber med förvirring; yrsel som förvärras av att man står eller går; svullna ögon med svidande tårar; känslig hårbotten; täppt näsa på kvällen; torr, sprucken, brunaktig tunga med röd spets; rethosta som avtar när man talar eller sjunger; stelhet i ländryggen; domnande armar och ben; illamående och kräkningar; stickande smärta som förvärras av kyla och fukt.

Kvinnobesvär som lindras av medlet är riklig, långvarig, för tidig menstruation; sveda i vagina; magsmärtor som avtar när man lägger sig ner.

Människor som behöver det här medlet kan vara lättretliga, deprimerade med tungt sinne eller de kan tex gråta utan anledning. De känner ingen sensuell njutning, lider av skräck för att bli förgiftade av droger och är extremt känsliga för fukt och kyla.

Symtomen lindras av ständig rörelse och av att byta  ställning; av torr värme. Men förvärras av vila; vid de första rörelserna efter vila; av nedkylning vid avklädning; i kraftigt blåsväder; på kvällen.

HOMEOPATISK KONSTITUTION

De som tillhör konstitutionen Rhus tox är ofta gladlynta, livliga, skämtsamma, kvicka och trevligt sällskap (om än lite blyga i början). De kan ofta verka seriösa, hårt arbetande och ganska pressade. En inre rastlöshet och upprördhet kan göra dem lättretliga, frustrerade, deprimerade och dystra om de drabbas av någon långvarig sjukdom (eftersom smärta bryter ner dem). De kan lida av tvångsmässigt och ritualistiskt beteende.