Känslor vid besvikelse

En besvikelse är vanligen förknippad med en förlust av något slag. Det kan vara en dröm eller en förväntan som inte går i uppfyllelse. Eller mer konkret kan det vara; en misslyckad tenta, ett jobb som inte förverkligades eller ett förhållande som inte fungerade m.m.

Här är bra att försöka identifiera känslan av besvikelse. Som till exempel notera om du känner dig chockad av dåliga nyheter eller kanske en känsla av förödmjukelse eller misslyckande etc - innan du bestämmer dig för att gå in djupare i denna känsla av besvikelse.

De ord du använder för att beskriva dina känslor för vad som har hänt kan ge dig perspektiv på upplevelsen. Som exempel; "Jag har fått några mycket dåliga nyheter och känner mig förvirrad" eller "detta var en riktig chock" eller "jag känner ingenting, känner mig som en zombie" eller "Jag känner mig så besviken". Dessa kan ge dig möjligheten att nyansera ditt sätt att se på problemet genom att till exempel tänka och säga; "Nej, jag känner mig inte misslyckad, jag är bara upprörd över det som hänt" etc.

Den positiva sidan av en besvikelse är den energi som kan sporra oss att göra en omvärdering av våra mål, våra ambitioner och drömmar. Vare sig det rör sig om ett jobb, en relation eller ett studieprojekt! Och ibland är det faktiskt så att när vi inte får det vi trodde att vi skulle få, så kan vi istället bli medvetna om vad vi "egentligen vill ha" och reagera och gå vidare med det istället. Det vill säga en positiv reaktion av en negativ upplevelse!

Vissa känslor av besvikelse kan så klart vara ett hårt slag som det kan vara svårt att komma över, men tänk på att det alltid finns ett ljus i allt som sker!

Bra att göra och tänka på!

* Ta ett steg tillbaka och få perspektiv på dina känslor! Det jobb som du inte fick är inte det enda i hela världen. Även om du sökt flera hundra arbeten, så kan den som fått ditt namn stå alldeles runt hörnet.

* Använd varje besvikelse som en möjlighet till att bli en starkare person. Vad kan du lära dig av denna erfarenhet? Sköt du upp arbetet med dina studier inför din examen tills i sista minuten? Trodde du att du var effektivare än du i verkligheten var? Tog du beslut om ett handlande utan att hela det tillgängliga besluts underlaget fanns med?

* Var lite mer filosofisk! Kanske det här jobbet som du önskade dig inte var avsett för dig?! Det kan ibland vara svårt att "höja blicken", men det fungerar oftast bättre när vi skapar någon form av bredare ramverk inom vilket du kan acceptera hur livet formas för dig. Det känns då mer som vi har en överblick av hela förloppet och det blir lättare att ta in positiva möjligheter till bemötande av dessa känslor av besvikelse.

ATT LÅTA BLI

* Låt bli att banka ditt huvud i väggen! Ändra istället din taktik som underlättar för dig att nå ditt mål (om du fortfarande vill nå det som du tidigare tänkt). Ser du inte vägen ta hjälp av någon god vän eller terapeut som kan ge dig ett annat synsätt på problemet och därmed ge dig själv nya möjligheter till omvärdering.