Känslor vid upphetsning och spänning

Underbara och spännande händelser tycker vi nog alla om, men de kan också vara stressande för vissa människor. Högtider som jul och påsk, att bli förälskad, att gifta sig, att få ett nytt barn, vinna en summa pengar med mera - kan ge upphov till kraftiga känslor av ohämmad glädje eller upphetsning - som kan vara överväldigande och då särskilt om det är oväntat.

Denna spänning kan leda till upphetsning som gör att en del människor går upp i varv och får svårt att komma i balans igen. Detta är särskilt tydligt hos barn som kan bli "vilda" av upphetsning. En del personer visar det genom att man gråter samtidigt som man skrattar av glädje och kanske till och med vill skrika av upphetsning. Om dessa känslor inte får uttryckas kan det resultera i många obehagliga symtom hos dem som kväser dem. De kan känna det som om de kommer att "brista av spänning" och få huvudvärk, tappa aptiten och känna sig utmattade och nedstämda.

Att gå med "spänningar" skapar i längden även fysiska reaktioner som kan misstolkas och förväxlas genom att vår kropp visar oss signaler som vi tror grundar sig i något annat. Och vi blir rädda och oroliga och ännu mer spända eftersom vi genom att inte inse den rätta grunden för våra problem, istället ökar på spännings tillståndet.

Men spänning kan också vara energigivande genom känslor av glädje och motivation, de lyser upp de mörka delarna av vårt liv och får oss att må bra. Och om vi uttrycker dem kan de även bli "smittsamma" och lysa upp andra medmänniskors liv också.

Tyvärr har många människor uppfostrats till att undvika att bli tillfälligt upphetsade på grund av rädsla för att de då riskerar att tappa kontrollen. Vissa växer upp med tron att de inte får göra "väsen" av sig för de goda känslor de upplever om händelser och skeenden i sina liv, eftersom de då även riskerar att någon ska komma och ta det goda ifrån dem. De har därför fått lära sig att inte tala om sina framgångar och sina lyckokänslor, utan går och bär dem inombords för att inte skapa avund hos andra människor. Men detta är ett stort misstag som gör att de inte mår så bra som de skulle kunna göra. Att undertrycka sådana goda känslor är lika stressande och blockerande som att förtrycka vilka andra känslor som helst.

Bra att göra och tänka på!

* Utryck dina känslor fullt ut utan att skada dig själv eller någon annan. Gör en dans, ett hopp, en piruett, skaka loss och sjung din favoritlåt eller krama någon i din närhet.

* Jorda dig själv genom att göra något fysiskt som att laga mat eller något trädgårdsarbete, eller ta ett bad eller en snabb promenad - allt för att få ut den upphetsade energin du känner för tillfället.

* Dela din spänning med andra utan att censurera den men på ett balanserat sätt. Delad glädje kan bli dubbel glädje och kanske ännu mer när den sprids till andra. Det finns gott om plats i världen för mycket glädje, lycka och positiv spänning.

* Försök omdefiniera din spänning i det fall du känner att den bottnar i rädsla, ångest eller nervositet. Till exempel; Det är din bröllopsdag och du är överspänd av förväntan och dina nerver känns som de är på bristningsgränsen. Och alla har sagt till dig att det är normalt att vara nervös, så det är inget att bry sig om. Men det bör du göra eftersom spännings tillstånd tar mycket energi, utan försök istället att säga tyst till dig själv och upprepa denna mening tills du känner dig lugnare; "Jag är otroligt glad över att jag känner mig riktigt upphetsad, men jag är ändå lugn, harmonisk och i balans!" Andas med djupa andetag och känn hur du fyller dig med värme och lättnad och hur ditt budskap till dig själv balanserar och harmoniserar hela dig!

* Om du bär på rädslor som skapar negativa förväntningar så fråga dig själv varför du föder dem med energi? Och bryt udden av dem genom att visualisera deras motsats, så kommer de snabbt att försvinna ur ditt medvetande.

ATT LÅTA BLI

* Att försöka att "dämpa ner" din lycka och glädje bara för att andra människor i din omgivning ska känna sig okej! Om de mår dåligt av din lycka är det ett problem de själva måste ta tag i och inte du!