Naturliga eteriska oljor i virus tider!

TIPS I VIRUS TIDER!

Här några tips på eteriska oljor som använts traditionellt och historiskt vid besvär med virus och bakterier.

MELALEUCA ALTERNIFOLIA (tea-tree): Teoljebusken är en buske eller ett litet träd med barrliknande blad som växer bäst i sumpmarker. Den kallas ibland för "pappersbark" eftersom barken är vit och pappersaktig. Den eteriska oljan ång- och vattendestilleras av blad och kvistar och har sitt ursprung från Australien. Dess främsta terapeutiska egenskaper är antimikrobisk, antiseptisk, antiviral, baktericid och immun stimulerande.

EUCALYPTUS: Det finns över 600 eukalyptusarter varav ca 20 stycken skördas för den eteriska oljans skull. De är höga, städsegröna träd med långa smala blad och gulvita blommor och den eteriska oljan ångdestilleras av kvistar och blad. Dess främsta terapeutiska egenskaper är analgetisk (smärtlindrande), antibakteriell, antireumatisk, antiseptisk, kramplösande, antiviral och febernedsättande.

CHAMOMILE: Kamomill är en ettårig ört med spröda fjäderliknande blad och enkla prästkrage liknande vita och gula blommor på enkla stjälkar. Den trögflytande bläckblå eteriska oljan ångdestilleras ur blomhuvudena. Dess främsta terapeutiska egenskaper är analgetisk, antiinflammatorisk, antiseptisk, antiviral, nervlugnande och dämpande.

CLOVE: Kryddnejlika är ett städsegrönt träd med blanka gröna blad och rosa blomknoppar som blir doftande röda blommor och lila frukter. Oljan vattendestilleras av knopparna. Dess främsta terapeutiska egenskaper är analgetisk, antiseptisk, kramplösande karminativ, stimulerande och magstärkande.

Ordförklaringar:

Antimikrobisk = står emot eller förstör patogener (smittämnen).
Antiseptisk = förstör eller kontrollerar patogena bakterier (smittämnen)
Antiviral = hämmar tillväxt av virus
Baktericid = förhindrar tillväxt av eller förstör bakterier
Immunstimulerande = stimulerar immunförsvarets funktioner
Antibakteriell = förhindrar tillväxt av eller förstör bakterier
Kramplösande = Lindrar spasmer och kramper i den glatta muskulaturen
Antiinflammatorisk = lindrar och dämpar inflammationer
Analgetisk = Smärtlindrande
Karminativ = lugnar matsmältningen, mildrar magknip och dämpar uppsvälldhet


Självklart ska man använda sig av rena ekologiska eteriska oljor av högsta kvalitet!