Färgernas betydelse för vårt välmående!


Det finns fyra primära färger som styr oss mest och som fungerar som emotionella kompasser – grönt, gult, rött och blått. Färger delas även ofta in i varma (rött, orange och gult) och kalla färger (lila, blått och grönt). De har alla olika egenskaper som väcker olika känslor hos oss och de bidrar till att skapa olika typer av atmosfärer i rum och miljöer. När det gäller inredning är det intressant att en kall färg ger en känsla av att förstora utrymmen och en varm färg förminskar. En varm färg skapar även en välkomnande känsla och en kall färg ger känslan av ett svalare rum.

GRÖNT är en harmonisk färg som ofta symboliserar naturen och som vi förknippar med hälsa, ungdom, säkerhet och miljömedvetenhet. Grönt är lättast för ögat att acceptera, det är den färg vi ser bäst av alla. En grön yta skapar harmoni och trötta ögon mår bäst i grönt. Då den både har en lugnande och uppfriskande effekt skapar den balans. Den är därför en kulör som passar i alla rum.

GULT är den universella solsymbolen som vi ofta associerar med optimism, glädje och energi. Det är en färg som fångar uppmärksamheten och sägs skärpa vårt minne och tänkande. En bra färg att använda på en arbetsplats alltså! Gult används med fördel i mötesrum där man håller kreativa workshops - det är dessutom färgen som får människor att prata.

RÖD är färgen som snabbt fångar vår uppmärksamhet och får våra hjärtan att slå snabbare. Det är färgen vi ser först och glömmer sist. Rött står för energi och passion, makt och styrka. Men den ska användas med moderation i miljöer eftersom den också kan framkalla ilska och panik. Var försiktig med mängden rött eftersom färgen lätt tar över och dominerar ett rum. Rött anses öka aptiten och återfinns ofta i restauranger och matsalar.

BLÅ nyanser skapar känslor av frid och stillhet. Blått har en lugnande effekt, låter tankarna vila och kroppen att koppla av. Det är färgen som gör att vi andas lugnare och blinkar mer sällan. Det sägs att vi är mer produktiva i blå rum på grund av den lugnande känslan. Det är ju ändå så att vi koncentrerar oss bättre när vi är avslappnade. Så blått kan vara ett bra val i mötesrum där man har workshops för att generera nya idéer.

Förutom de fyra primärfärgerna (grönt, gult, rött och blått) finns det många vackra färgtoner däremellan. Dessa kallas nyanser och är vanligtvis uppdelade i olika familjer! 

Graphic Art by Pär fokuserar på att skapa tavlor som på olika sätt ger oss positiv energi när vi vistas i rummet - mentalt men särskilt emotionellt! Välkommen att se mer!