Dina behov räknas lika mycket som andras

Respektera dig själv och dina behov! Många människor är bra på att ta hand om andras behov, men försummar sig själva och sina egna behov i denna process. De blir istället martyrer eller ogillar starkt de människor runt omkring dem som har tagit dem för givna.

Sätt dig själv först så kommer du bli bättre på att ta hand om dem som behöver det i din omgivning!

Omvärdera ditt ansvar och dina arbetsuppgifter! Har du tagit på dig för mycket? Hur många gånger säger du till dig själv eller andra "jag måste" eller "jag har fått" eller "jag borde"? Du kan ha ett beteende mönster som behöver utmanas och förändras!

Unna dig själv allt gott som du erbjuder andra och se på dig själv som lika viktig som alla andra. Många lägger detta långt ner på listan och blir sedan förvånade när de märker att andra gör likadant och behandlar dem som om de inte var viktiga, detta eftersom det ligger långt ner på egna listan av prioriteringar.

SKAPA INTEGRITET OCH SKYDDA DIG SJÄLV

Tänk framåt och förbered dig för situationer där du vet att du är sårbar för känslomässig stress och planera dina strategier noga!

Det finns tillfällen när vi behöver "låtsas" att känna något vi inte vill eller välja att agera som vi kände något vi inte vill. Som exempelvis "det är måndag igen och du känner dig trött och irriterad över att ha en hel arbetsvecka framför dig". Prova då att sätta ett leende på dina läppar och andas ut din spänning och utmattning! Bara en sådan enkel sak gör skillnad! Varför? Jo du ger dig själv positiv energi och får därmed ett annat perspektiv på saken.

Det finns också tillfällen då det inte är lämpligt att uttrycka sina känslor eftersom det skulle utsätta oss för andra stressiga situationer tillsammans med andra människor. Pröva då helt enkelt att uttrycka ett leende och ett glädjefullt ansikte - trots att du kanske känner dig ledsen och nedstämd - det blir som att sätta ett plåster på såret. Naturligtvis kommer du att behöva ta itu med orsaken till detta senare, men nu gör det att du kan vara utan smärta en stund.

Du kan behöva dölja dina känslor i vissa situationer för att skydda dig från ovänliga (dock mest oavsiktliga) reaktioner från andra. och medvetet sätta dina egna känslor åt sidan för att ta itu med dem senare när det kan vara säkrare och mer lämpligt.

Var dock alltid villig att ta ställning och visa ditt missnöje om folk beter sig illa mot dig eller dina nära och kära. Ibland tillåter vi andra att attackera oss genom att vara ovänliga eller oförskämda mot oss, bara för att vi oroar oss för våra känslor eller för att vi är rädda för vad andra tycker om oss eller för att vi inte lärt oss att stå upp för oss själva. Det beror ofta på djupare liggande känslomässiga trauman som vi inte bearbetat och som därför blockerar vårt sätt att vara och hantera situationen.

LÅT ANDRA FÅ VETA OM DU MÅR DÅLIGT AV DERAS BETEENDE OCH UPPFÖRANDE

Ibland behöver vi prata direkt med någon som har sårat oss. Det är viktigt att vi ger oss möjlighet att göra det - utan att för den skull såra deras känslor i gengäld (annars finns det risk för att den emotionella stressen kommer att eskalera).

Du kanske vill hitta ett sätt att uttrycka svåra känslor direkt till den som skadat dig. Och låta någon person, vän eller kollega veta hur deras beteende eller deras ord påverkat dig och berätta för dem vad du behöver istället. Detta är så klart inte lätt eller kanske lämpligt och måste ju alltid göras på ett sätt så det inte gör saken värre. Alternativet kan ju istället vara att skriva ner dessa känslor och kanske sedan ta upp det vid ett annat mer lämpligt tillfälle.

Ibland beter sig människor illa för att de har en dålig dag och deras beteende har ingenting att göra med dig egentligen, utan du råkade bara vara där. Det kan vara en lättnad att få reda på detta och en bra möjlighet att låta den andra personen också få veta att de inte lever i ett vakuum. Vi kan kanske påminna dem om något annat i deras liv som varit bra för dem och på så sätt leda dem in på andra mer goda tankar. Det kallas för projektion och kan vara ett bra sätt att lösa upp en dålig stämning på.

Det kan också ibland vara stressande att lyssna på andra som talar om för en vad man ska göra utifrån deras erfarenheter. Visst ska vi vara öppna för råd men var och en av oss måste känna att vi finner lösningar som passar just vår egen situation och våra egna behov. Det är oerhört viktigt för att vi ska känna att detta är en lösning som verkligen skapats med din egen inre vilja och sanning.