Frigör dig från känslor du mår dåligt av

Undertryckta känslor kan förstärka och skapa en blockering som i förlängningen kan jämföras med en "tryck kokare". Det är oerhört viktigt att vi renar oss känslomässigt och fysiskt för att vi ska kunna hålla oss friska. Vi har tyvärr mycket få ritualer som uppmuntrar till positiva uttryck för starka känslor och lika lite uppmuntran till att lära oss mer om dem - och då särskilt när vi befinner oss under känslomässig stress.

Det är viktigt att vi tar oss tid att vara i de känslor som kommer i vår väg - inte för att stanna i dem - utan för att förstå att de har en orsak - som till exempel ilska, sorg, förbittring, chock m.m. Och arbeta oss igenom dem så att vi kan bli av med dem och inte gå runt och bära på dem i all evighet.

Försök att vara kreativ i detta! Ge till exempel uttryck för din ilska i avskildhet (och på ett säkert sätt) i ditt eget hem. Sparka eller stampa på en kudde eller liknande (utan att skada dig eller något annat) och skrik ut din frustration (men varna eventuella grannar så de inte misstolkar ljuden du ger ifrån dig och ringer polisen)    Skrik och skäll i bilen med uppdragna rutor på en parkeringsplats, eller om du känner dig ledsen gråt så mycket du behöver - på egen hand eller med andra beroende på vilket som fungerar med dig.

Ibland behöver vi verkligen sjunka ner till våra känslor och vältra runt i dem för att fullt ut förstå deras plats i våra liv. Välj dock rätt tidpunkt och plats för att göra detta eftersom många andra människor (särskilt de som ständigt undertrycker sina egna känslor) kan ha svårt att ta detta och kanske ger sig på att försöka prata dig ur det här - eller kanske ännu värre - blir kritisk mot dig och dit uppträdande.

PRATA OM DINA PROBLEM OCH FRIGÖR DEN ENERGIN

Tala om din känslomässiga stress med en erfaren och pålitlig vän, en kurator eller terapeut som hjälper dig att förstå och acceptera vad du går igenom - så du kan släppa en del av trycket!

Ibland behöver vi "tala ut" efter en smärtsam upplevelse och få berätta om våra känslor om och om igen. Vi behöver uppmuntran som motpol till det negativa vi upplevt som exempelvis efter en förlust av någon kär och närstående. Vi kan till exempel behöva höra att vår äldre mammas hjärtinfarkt inte berodde på att vi hade ett gräl dagen innan hon avled, eller att vår hund inte dog av ett sorgset hjärta på hundpensionatet medan vi var på semester. Eller så kanske vi behöver stöd från någon som drabbats av en liknande händelse med samma erfarenhet, det vill säga någon som kan sympatisera med vad du går igenom.

Vissa människor har svårt att be om hjälp - kanske av ren stolthet eller rädsla för att utsätta sig för mer smärta. Om det är fallet med dig försök att lyssna på råden du eventuellt får och påminn dig själv om att det är ett tecken på styrka - INTE SVAGHET - att be om hjälp!

Andra människor vill inte prata om sina känslor utan nöjer sig med de metoder de själva utvecklat för att kunna hantera sin känslomässiga stress. Och det är viktigt att respektera detta att vissa människor är och vill vara mycket privata och har sina egna personliga sätt att vara sanna mot sig själva och sina känslor.

GÅ INTE OCH MÅ DÅLIGT

När livet blir tufft - minns att du inte är ensam - även om det kan kännas som det under svåra perioder. Det finns på många orter stödjande nätverk som man kan kontakta när livet känns hårt. Olika stödgrupper och experter kan vara användbart för att få information, rådgivning och/eller uppmuntran på vägen. Gå absolut inte och må dåligt ensam!

Känns det mesta nedstämt och negativt kontakta professionell hjälp av terapeut och/eller läkare. Vad det än är som du går igenom tveka aldrig att be om hjälp!