Vid känslor orsakade av leda och tristess

Tristess kan även ses som en hälsosam stress eftersom det låter oss veta att förändring behövs. Det kan fungera som en drivkraft när vi känner oss "inaktuella" och leda till en förändring i vår karriär eller personliga attityd eller till en utveckling av nya färdigheter.

Men det kan vara stressande om vi blir apatiska över det som händer i våra liv, om vi fastnar i ett arbete som inte är utmanande, om vi känner oss uttråkade hemma, om vi förlorar känslan av mening efter pensioneringen m.m.

Ostrukturerade dagar om vi är arbetslösa kan vara enormt stressande. Om vi initialt inte tar till oss och lyssnar på tecken och symtom om detta är det lätt att vi sjunker ner i apati och tycker det är svårt att motivera oss. De drabbade kan förlora sitt självförtroende, bli obeslutsamma och slutligen likgiltiga för vad som händer omkring dem. Det kan finnas en känsla av bitterhet och en känsla av att ingen gör något för att hjälpa.

Men börja först med att fråga dig själv vad det är som orsakar tristess. Är det en konsekvens av en annan stress som inte har lösts och bearbetats, till exempel en ilska över att ha förlorat ditt jobb? Om det är så, tänk på att denna chock eller skam för detta, det vill säga de känslor som ligger bakom apatin, måste du behandla först. Du kommer då att behöva göra en särskild ansträngning för att få igång din kreativa energi och gnista igen!

Bra att göra och att tänka på!

* Var beredd på att göra vad som helst för att få dig ur dina gamla "hjulspår" av tristess och leda!

* Var kreativ! Använd dina dagdrömmar och din fantasi för att komma med nya idéer!

* Skriv en lista över dina kunskaper och styrkor och sätt upp den på en vägg så du ofta kan läsa dem. Påminn dig själv om vad det är du har att erbjuda när tiderna är svåra och skapa en mental livboj för dig själv!

* Rådgör med någon professionell vägledare som kan hjälpa dig att fokusera på vad du ska göra!

* Ta upp en ny hobby (eller återuppta en gammal igen). Gå med i en lokal förening eller anslut dig till någon studiegrupp etc.

* Planera för din framtid på ett positivt sätt utan en enda negativ tanke som kan störa dina planer!

* Tänk och visualisera en total förändring till det bättre där du gör något som du aldrig vågat dig på tidigare!

* Överväg att börja utbilda dig igen. Ta en kurs i något som du alltid varit intresserad av, men kanske aldrig haft tid till innan. Boosta dig själv med positiv energi i överflöd!

* Håll på dina rutiner och håll dig i form genom fysisk aktivitet och genom att äta bra och nyttig mat på regelbundna tider!

* Bygg en positiv struktur i ditt liv som du känner glädje inför varje morgon när du vaknar!

* Gå ut från din bostad varje dag för att få frisk luft genom att gå och handla eller besöka en vän!

ATT LÅTA BLI

* Låt bli att sjunka ner i förtvivlan och ge upp! Om en sak inte fungerar pröva något annat! Vissa människor måste arbeta mycket med sig själva för att komma igång igen när de exempelvis varit utan arbete och sysselsättning eller av någon annan anledning har blivit uttråkade och passiva. Tänk på att det som oftast ger ett snabbt positivt resultat bara man tar steget och börjar!

* Låt bli att isolera dig! Gå istället ut och träffa folk och låt dem veta vem du är - och gör det till en vana varje dag!

* Låt bli att bli beroende av TV och andra media! Utan begränsa antalet timmar som du använder dessa på, annars kan du sjunka ner i passivitet och utveckla din mer "lata" sida, vilket kan vara ett negativt mönster som blir mer besvärligt att bryta!